Bio

Eens, niet zo lang geleden, werd ik geboren op een magisch eiland dat we nog steeds, tot de dag van vandaag, Aruba noemen. 

Het was onder een volle maan, op 3 Juni van 1974, dat ik ter wereld

kwam als Liliana Lorraine Erasmus.

Mijn ouders waren tot in hun nopjes met hun eerst-geborene, maar al gauw ontdekten ze dat hun schattige prinsesje niet bepaald de glitterende roze jurkjes type was. 

 

In plaats van verkleed- en poppenspelletjes, klom ik het liefst in bomen en onderzocht ik veel liever de wildernis samen met mijn broer en neven -- allemaal jongens van het wildste soort (laat die schattige clown-kostuums je niet voor de gek houden).

 

Het was niet altijd makkelijk om het enige meisje in de buurt zijn. Ik moest levend bewijsmateriaal worden dat meisjes ook een poepie konden laten ruiken. En zo ontdekte ik mijn superkracht: doen alsof! Onderschat nooit de krachten van verbeelding.  

Avontuur-ideeën haalde ik uit boeken of verzon ik ter plekke. Ik ben altijd gefascineerd geweest door verhalen. Daarom begon ik mijn eigen versies te creëren, ik schreef ze op nog voor ik geleerd had te lezen en te schrijven. Hoe? Zo:

   (Er... was... eens... een...)  

Toen ik 6 was, schreef ik mijn eerste artikel voor de schoolkrant over een vliegtuigongeluk. Ik had er zelfs handgetekende beelden bij gedaan. Kort daarna moesten mijn ouders op school verschijnen. De overgang van Aruba naar Nederland zou een diepe impact op me hebben gehad, of zo dachten ze.

 

Op mijn 9e won ik mijn allereeste prijs en publicatie in lokale kindertijdschrift Matinette met 'Brief Van De Maand'. Ik wist niet eens dat ik ergens aan meedeed. Ik had alleen een paar artikel-suggesties voor

de redacteur.Toen mijn lerares en hoofd mij voor de hele klas feliciteerde, voelde mijn hoofd aan alsof het weg zou smelten. Mijn honorarium bracht me mijn koelte terug: een kadobon van 25 Arubaanse Guldens

 

Een andere keer, besloot ik een zoektertje te plaatsen in een populair tienerblad, in de hoop een leuke vriend/in te vinden om mee te corresponderen. In plaats van één werd ik gebombardeerd met tonnen penvrienden (ken je die nog, en de slakpost tijdperk?) van over de hele wereld. De postbode vroeg zich af hoe het mogelijk was dat zo'n jong iemand (11) een eigen bedrijf kon hebben. Ik kreeg honderden handgeschreven brieven per week binnen! 

 

 

Na jaren van carrière-proeven en zelfbezinning (1992 - 2013), vond ik eindelijk waar ik naar op zoek was: mijn ware passie.

 

Ik herleefde vele jeugdherinneringen door het schrijven en illustreren van kindergedichten in moedertaal Papiamento. In 2003 kwam mijn eerste boek, ‘Rima Rond Di Aruba’ (Rijmpjes Rondom Aruba) uit bij lokale uitgeverij Editorial Charuba.

 

Er was een grote behoefte aan originele literatuur die aansloot op de belevingswereld van de lokale kinderen. Ik ontdekte niet alleen een manier om zoveel mogelijk boeken te creëren en te delen, maar nog belangrijker, om het eiland te bemoedigen om het leesplezier te ontdekken. 

Voordat ik gepubliceerd werd, had ik geen idee wat dat betekende; een auteur zijn. Ik heb nooit aan schoobezoeken noch presentaties gedacht en had geen benul over de hoeveelheden kinderen die niet lazen, laat staan de redenen waarom. 

Sinds mijn eerste publicatie heb ik een boel over mijn lezers geleerd en andere beweegredenen ontdekt (niet alleen voor mijn eigen plezier) om te schrijven.

In 2004, hebben mijn vriendinnen (Indra Anthony-Pereira, Ilaina Franco Franka) en ik de Papiamente Stichting opgericht. Door kwaliteit publicaties aan te bieden, leesbevorderings- en boek-evenementen te organiseren, promotie- en voorlichtingscampagnes, streeft de stichting ernaar om ouders, leerkrachten, kinderen, heel het eiland, dichter bij boeken te brengen.

De ‘Rima Rond Di Aruba’ gedichtenbundels hebben geleid tot een aantal essentiële kinderboekuitgaves voor mijn eiland, inclusief ‘Mi Prome Buki Di ABC’ (Aruba's eerste alfabetboek),het eerste Kinderboekenfestivalgeschenk ‘Hopus’, 'Nano E Enano' (Nano de dwerg) radiohoorspelen, van welke een audio-boek is gepubliceerd, een kinderliedjesboek met muziek CD, kamishibai vertelplaten voor alle scholen op Aruba.

 

Door deel te nemen aan de Kinderboekenweek op Bonaire sinds 2005, heb ik mijn verhalen, gedichten en raps ook met de andere

Papiamento/Papiamentu sprekende eilanden kunnen delen.  

 

In 2007 maakte ik mijn Nederlandse debut met het prentenboek 'Hopus', gepubliceerd door Uitgeverij Zwijsen als een Leesleeuw (leesserie voor alle bassisccholen). Een jaar later was ik de Kinderboekenweek aan het vieren met school- en biebpresentaties door heel Nederland. 

 

Vandaag ben ik zo blij om ook voor de kinderen van Nederland en België te mogen schrijven. Ik heb een aantal AVI en kinderboeken geschreven voor verschillende leeftijdsgroepen en leesniveaus, en heb het genoegen gehad om met ongelofelijk getalenteerde illustratoren te werken.  

'De Knijpkat' was mijn eerste mysterie-thriller voor aarzelende lezers, gepubliceerd in 2012 door Uitgeverij Delubas. En er is meer onderweg. Bekijk de complete boekenlijst...

Het Internet en de Social Media openen een wereld van mogelijkheden, vooral voor freelance schrijvers. Dat heb ik in 2009 ondervonden, toen een 'inflight magazine' mij benaderde voor een schrijfopdracht. 

Het tijdschrift was op zoek naar een Arubaanse medeschrijver voor hun nieuwe Caribische bestemming sectie (dankjewel, persoonlijke website!), en al was ik een niet-ingeborene Engelse schrijfster met geen enkele ervaring in het reisschrijven, zei ik uiterst dankbaar, 'Ja'. 

 

Al gauw, - terwijl ik mijn profielen aan het updaten en mijn aanwezigheid online aan het uitbouwen was - volgden er meer schrijfopdrachten, van speurende journalistenwerk tot het opzetten van een schrijversteam voor een 'massive online gaming app' in Malta. Alweer werd ik gebombardeerd. Ditmaal met een boel fantastische mogelijkheden. Maar mijn impulsieve karakter mocht mijn hoofd niet te boven groeien.  

 

Bloggen over Aruba geeft me de kans om meer over mijn moederland te leren en te delen. Ik wil dat bezoekers het beste uit hun Nederlands-Caribische vakantie halen. Hen al de ins en outs geven die ik zelf ook graag wil krijgen als ik ergens naartoe zou reizen. Een bezoek aan het plannen? Of gewoon nieuwsgierig? Bekijk mijn 10BEST/USA TODAY Aruba site. 

 

In 2015 werd ik welzijn blogger voor Manchebo Beach Resort & Spa. Nog een onontdekt gebied waar ik mezelf in verdiept heb, dat een zeer helende reis voor mij bleek te zijn. En ik ben nog steeds op onderzoek uit,

als medeschrijver voor ARUBA NIGHTS PUBLICATIONS, P&O Cruises’ tijdschrift Moments... en hopelijk de rest van de wereld hierna.    

Als je een interessant schrijfproject hebt, neem dan gerust contact op met mij, ik hoor het graag. 

© 2020 Liliana Erasmus